Level Extreme platform
Subscription
Corporate profile
Products & Services
Support
Legal
Français
Pozdrav!
Message
From
05/01/2002 00:20:25
Dragan Nedeljkovich (Online)
Now officially retired
Zrenjanin, Serbia
 
 
To
03/01/2002 19:30:41
General information
Forum:
Visual FoxPro
Category:
Object Oriented Programming
Title:
Miscellaneous
Thread ID:
00600442
Message ID:
00601099
Views:
35
>Ja imam neke osnove VFP-a, ali ono sto mi zaista treba jeste metodologija OOP-a, kako da razvijam hijerarhije klasa, pravljenje Framework-a i slicno...
>Ovde kod nas nista od toga nema!!!!!!
>
>Da nemas mozda neke e-book-ove za VFP?

Te dve knjige ¹to postoje (hm, ipak prima ne¹to normalnih slova kad ukljuèim kodiranje na ISO8859-2) su iza¹le davno, od èega je jedna JAGova knjiga (Jejr Alan Grajver) o Koudbuku za VFP3, a druge se ba¹ ne seæam, ali je ta druga bila dobra za poèetnike - osim...

...da se pravi framework (e ubi me ali nemam prevod za ovu reè) je vrrrlo nezgodan posao. Radio sam to u FPD2.6 i to godinama, i to nikad nije gotovo (mada je u meðuvremenu nekoliko porodica ¾ivelo od aplikacija uraðenih s tim), a za VFP je to posao koji bi trebalo 2-3 èoveka da rade godinu dve. To nema ko da plati - ti ljudi moraju ne¹to da jedu za to vreme, jelda. Ono ¹to mo¾e da se uradi je da se poène od d¾abaka alata kojih ima ovde (vidi i ovde meðu fajlovima, ima besplatnih), ili da se pukne lova i kupi ne¹to, ili da se zagrize metak i krene na JAGov CodeBook, koji je i dalje besplatan ali vrlo komplikovan.

©to se tièe organizacije programiranja, OOP pristupa itd, verovatno je intuitivni pristup dobar (tj ono kako ga zami¹lja¹ jeste ono kako bi to trebalo), ali ti treba vremena da nazida¹ dovoljno znanja da bi imao odakle da ima¹ intuiciju. Za poèetak bi bila dobra knjiga "Profesionalne aplikacije sa VFP6" (mislim da je D¾im But, ne znam gde sam je ostavio pa da proverim), tu ti uglavnom razjasni stvari. Naravno, nema prevoda - dok bi se prevelo, zastarelo bi.

Problem je ¹to se kod nas i dalje piratuje softver, pa niti se zna koliko ima foksovaca kojima bi takva knjiga trebala, niti iko mo¾e da se nada da æe prodati dovoljan broj primeraka - postoje razni kanali kojim bi elektronska verzija knjige za tri nedelje obi¹la celo govorno podruèje, od CD brenera do brenera. Ko je onda lud da plaæa prevod, ¹tampanje itd, ako ne mo¾e ni papir da pokrije od prodaje.

p.s. podesi svoj brauzer na ISO8859-2 i to u novom prozoru, da bi video ¹æð kako treba, inaèe ti UT osve¾i sve - i poruke koje vidi¹ proglasi za stare.

back to same old

the first online autobiography, unfinished by design
What, me reckless? I'm full of recks!
Balkans, eh? Count them.
Previous
Reply
Map
View

Click here to load this message in the networking platform